O co kaman?

Pieczenie w Dupie - Postapokaliptyczna Ksiażka Kucharska

Pieczenie w Dupie - Postapokaliptyczna Ksiażka Kucharska, czyli 479 przepisów i porad skutecznych o tem, jak się najeść na własnym bagnie i potem nie zwmiotować, a także o tajnikach zdobywania, przygotowywania i konserwacji posiłków tudzież produktów na łonie natury własnym sumptem zebranych i nie tylko.

Stare chińskie przysłowie mówi, że jeśli użyjesz odpowiednio dużo chilli i sosu sojowego, to nawet największy syf da się zjeść. Ale nawet największe zapasy soi i chilli się kiedyś skończą. I trzeba ruszyć do lasu albo przygotować sobie wcześniej smaczne zapasy. Kto nigdy nie jadł nic paskudnego na biwaku, niech pierwszy rzuci kartoflem. Gorącym kartoflem, ma się rozumieć. A kto jadł i juz więcej nie ma zamiaru, bo lubi dobre jedzenie -  zrozumie.

Oczywiście czasy się zmieniają i dziś prawie wszędzie mozna zjeść pyszne lokalne jedzenie w tubylczej knajpie, albo obładować się całkiem przyzwoitymi liofilizatami i żelaznymi racjami żywnościowymi. Ale własnoręcznie przygotowane jedzenie zawsze będzie miało nad nimi przewagę. 

Wszystkich moich leśnych przyjaciół z góry uprzedzam, że znajdą tu rzeczy sobie znane i sprawdzone, niektóre oczywiste, ale też i takie z którymi się kompletnie nie zgodzą. Zmrole, to nie jest podręcznik surwiwalu, tylko subiektywny zbiór przepisów, spostrzeżeń i patentów, które lubię i uważam, że warto o nich opowiedzieć.

Wszystkie przepisy własnoręcznie sprawdziłem, przygotowałem i zjadłem. Skoro piszę te słowa, to dowód, że można je uznać je za względnie bezpieczne i nieszkodliwe. O niektórych znanych, ale niesprawdzonych lub niesmacznych - z braku chęci ni ochoty  - nie piszę.

Kuba "Wysz" Wyszyński

3 komentarze:

  1. Grzegorz zwany mało bystrym27 grudnia 2014 17:39

    RETARD ALERT

    Gdzie są kuźwarz mać te pozostałe 400 przepisy !?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W głowie.
      Plan jest taki, że jak znajdę chwilę czasu, to wrzucam kolejny. :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń